children, road, supportive

Barn i skyddat boende

Inledning

Vi möter dagligen barn i vår verksamhet. Under vår start har vi sett stora behov, brister kring kunskap om barn i skyddat boende, bristande insatser men också en stor vilja till att skapa bättre förutsättningar för alla de små individer som har kommit att hamna i en livssituation som de själva inte har valt.
Ledstjärnan i vår verksamhetsutveckling har varit FN:s konvention om barnets rättigheter och i synnerhet artikel 3, vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa, artikel 6 barnets rätt till liv, överlevnad och utveckling, artikel 12 barnets rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet, artikel 19, barnets rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande, artikel 28, barnets rätt till utbildning och artikel 39 barn som har utsatts för vanvård, utnyttjande, övergrepp, tortyr eller väpnade konflikter har rätt till rehabilitering och social återanpassning.

Barn som bevittnar våld:

Som Hydén har kallat det så är barn i skyddat boende ”delaktiga vittnen”, barn i en situation som de inte själva valt eller ansvarar för, men på något sätt måste förhålla sig till (Hydén 1995). Det finns idag ett antal studier som visar att olika former av våld hänger ihop, exempelvis genom att en form av våld i en familj generellt sett innebär en ökad risk för att också fler familjemedlemmar är utsatta för våld. När det gäller svenska studier visade en tidigare nationell undersökning av våld mot barn att risken för fysiskt våld mot barnet ökade tio gånger om det förekom våld mellan de vuxna i familjen, jämfört med familjer där det inte förekom något våld mellan de vuxna.
Barn som utsätts för våld kan reagera på och hantera våldet på olika sätt, både på kort och lång sikt. Flera forskare har visat att det kan vara svårt för barn att förstå våldet. När de inte kan förstå det, blir det också svårt för dem att bedöma vilka situationer som kan komma att sluta i våld, vilket gör att många barn lever med en ständig rädsla. Att de inte kan förstå orsaken till våldet gör också att många barn känner skam, skuld och ansvar.

Definition och barn i skyddat boende

Enligt Socialstyrelsens definition (2014) är skyddat boende är boendeinrättning som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse avsedda för personer som behöver insatser i form av skydd mot, våld eller andra övergrepp tillsammans med andra relevanta insatser.
När barn kommer till skyddat boende är skyddsbehovet oftast akut och omedelbar och barn som följer med föräldern till det skyddade boendet får därför små möjligheter att förbereda sig. Det finns inte tid till att säga hejdå till släktingar och kompisar och många gånger får barnet inte med sig favorit gosedjuret/leksaken eller sina kläder. Ofta har situationen föranletts av en våldsam händelse som barnet kan ha bevittnat eller själv ha varit direkt utsatt för. Den våldsutsatta föräldern befinner sig vanligen själv i kris och är rädd och orolig, vilket även det kan vara skrämmande för barnet.


Barn som har upplevt våld och kommer till skyddat boende har som ovan beskrivits ofta utsatts för skrämmande och påfrestande upplevelser som kan ha skapat psykiska och fysiska reaktioner, exempelvis ett trauma. I det skyddade boendet är barnet fredat från fortsatta upplevelser av våld, men när barnets liv har präglats av våld och otrygghet kan barnet ha svårt att tryggt vila i den nya situationen.
I det skyddade boendet ska barnet snabbt vänja sig vid en ny vardag, att leva nära nya barn och vuxna och förhålla sig till den säkerhetsbedömning som görs vilket kan begränsa möjligheten att träffa andra människor och kompisar. Begränsningarna kan gälla fysiska möten, men också telefonsamtal och digitala kontakter. Även närvaro på sociala medier kan behöva begränsas av skyddsskäl. Särskilt för lite äldre barn kan isoleringen i boendet bli påfrestande. Beroende på skyddsnivån kan barnet ibland gå kvar i sin gamla skola, vilket tyvärr är väldigt sällan. Parallellt med vistelsen på det skyddade boendet pågår socialtjänstens utredning om barnets behov av skydd och stöd på kort och lång sikt.


Ibland kan barnet och föräldern behöva byta skyddat boende. En anledning att vistelseadressen har blivit röjd, eller för att det finns risk för att vistelseadressen har blivit röjd.
Barn har ett stort behov av att förstå sitt sammanhang, få svar på frågor om vad som händer med familjen, med pappan och varför barnet vistas på skyddat boende. Att informera barnet är ett ansvar för vårdnadshavaren och ansvarig socialsekreterare inom barn och unga, men även det skyddade boendet har ett ansvar.

Sandhem Gruppens Aktivitetscenter för barn

Som ni kan utläsa ur inledningen har vi sedan uppstarten av vår verksamhet kunnat se stora behov av att verksamheter som arbetar med barn i skyddat boende mobiliserar sig på ett annat sätt än vad som tidigare har varit mer regel än undantag. Vi har under två års period hållit på och utvecklat en barnverksamhet som vi kallar för Aktivitetscenter. Vår Aktivitetscenter riktar sig till alla barn i alla åldrar och syftar till att ge barnen en trygg plats, socialt sammanhang, pedagogisk aktivitet och inte minst en fristad där barn kan vara barn. Insatserna anpassas utifrån ålder och förmågor och alltid med individen i fokus.
Det vi har kunnat bevittna är glädje hos både barn och föräldrar. Barnet får utrymme till att vara barn och föräldern/a kan avlastas samt även stärkas i sin roll både som förälder och som vuxen.

Förutom Aktivitetscenter arbetar vi även med handlingsplan riktade enbart till barn. Insatserna i denna handlingsplan är riktade till barnens enskilda behov vilket vi tycker är en självklarhet.

Sandhem Gruppen
Där barn får vara barn

Sandhemgruppen – Med individen i fokus

Scroll to Top